Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
- ziemniaki [1.25 kg]
- cebula [5 szt.]
- boczek wędzony [250 g] (surowy)
- kiełbasa [100 g]
- śmietana [250 ml] (18%)
- ser żółty [250 g]
- jajka [2 szt.]
- czosnek [3 ząbki]
- przyprawa do ziemniaków
- papryka (przyprawa) (łagodna)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 min (mają być półmiękkie, nie rozgotowane).
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z kiełbasą i boczkiem. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku.
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę ziemniaków (plastry mają nachodzić na siebie) i posypać przyprawą do ziemniaków. Na to wyłożyć zawartość patelni.
Do śmietany dodać starty żółty ser, rozmącone jajka i opcjonalnie mieloną paprykę. Ja lubię połączenie mielonej papryki, sera i ziemniaków, ale w oryginalnym przepisie jej nie ma;). Zalać tym zapiekankę i wstawić na 15-20 min na 200ºC do piekarnika.
Zapiekanka jest prosta i nie ma wielu składników, ale jest naprawdę bardzo dobra. Smacznego:)
Polecany film:
Zapiekanka z dyni
Komentarze