Dewotka
autor: dooro,
kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2010-08-09
Składniki:
- do Ciasta
- mąka [3 szklanki]
- cukier [0.5 szklanki] (pół szklanki)
- margaryna [15 dag]
- jajka [2 ]
- miód [15 dag]
- do Kremu:
- mleko [0.5 szklanki] (pół szkolanki)
- kasza manna [5 łyżek]
- cukier puder [1 szklanka]
- orzechy
- do Polewy:
- masło [5 dag]
- cukier [3 łyżki]
- woda [2 łyżki]
- kakao [2 łyżki]
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystko zagnieść i podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec po kolei (ok. 15 minut placek)
Krem:
Ugotować mannę na mleku - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzoną mannę po łyżeczce i można dodać kilka kropel zapachu migdałowego.
Placek przełożyć dżemem (po bokach można położyć trochę kremu aby się dwa placki skleiły ) nakładamy następny placek (na ten placek wysmarowany już dżemem) i nakładamy cały krem, kładziemy na to kolejny placek i polewamy polewą.
Polewa:
Wszytko wrzucamy na patelnie i rozpuszczamy NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ bo się zważy !!
Całość posypać orzechami :))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
Komentarze