Składniki:
- ser biały [1 kg] (półtłusty)
- biszkopty [100 g] (lub cienki upieczony biszkoptowy spód)
- rodzynki [80 g] (opcjonalnie, jeśli ktos lubi)
- żelatyna [4 łyżki]
- mleko [1 szklanka]
- wanilia [1 szt.] (czyli jedna niedluga laska)
- galaretka [1 op.] (o dowolnym, ulubionym smaku)
- owoce sezonowe (w preferowanych ilościach)
- cukier puder [0.75 szklanki]
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożyć biszkoptami.
Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zetrzeć w malakserze. Dodać namoczone rodzynki, cukier, oraz pestki z rozciętej na pół laski wanili. Wszystko utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać żelatynę rozpuszczoną w cieplym mleku.
Wyłożyć ser na biszkopty. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Galaretkę rozpuścić w zaleconej ilości wody. Prestudzić. Ułożyć owoce na serze(np pokrojone w plasterki brzoskwinie lub nektarynki, borówki amerykańskie lub sliwki pokrojone w ćwiartki).
Zalać galaretką i wstawić do lodówki na kolejne półtora godziny.
Podawać schłodzone i trzymać w lodówce.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą
Komentarze
nie wrzuce rodzynek, bo nie lubie
a ocenie jak zrobie
Żelatyna wystarczy żeby to scalić no i serniczek jest bez masła bardziej lekki