Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej
Składniki:
- ziemniaki [1.8 kg]
- kiełbasa [0.5 kg] (czyli to co da lodówka tzw. ścinki)
- sól (około 1,5 łyżeczki)
- pieprz (ilość zależna od preferencji)
- mleko [0.5 l]
- cebula [1 szt.] (duża)
- ryż [0.75 szklanki] (nieugotowanego, lub taka sama ilość kaszy)
- czosnek [3 ząbki]
- kminek [1 łyżeczka]
- majeranek [2 łyżki]
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na bardzo drobnych oczkach. Ryż ugotować w 2 szklankach wody. Kiełbasę, boczek, szynkę pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki) i przesmażyć razem z cebulą. Ziemniaki, ryż, przesmażone składniki mięsne (razem z tłuszczem, który powstał w wyniku smażenia), wymieszać, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodać gorące mleko, ponownie wymieszać.
Wylać na brytfankę lub głębszą blaszkę do pieczenia i piec w średnio nagrzanym piekarniku (200 st. C) 70 - 90 min. Po upieczeniu brzegi żebroczki przylegające do ścian naczynia powinny być spieczone na ciemno brązowy kolor, a środek powinien być żółto-zielonkawy.
Żebroczkę podawano z ziołową herbatą, która miała pomóc w trawieniu.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: stir fry z indykiem
Komentarze