Pikantne ciasteczka serowe
autor: elianka,
kategoria: przekąski na zimno , dodano:
2010-08-13
Składniki:
- mąka pszenna [40 dag]
- margaryna [1 kostka]
- serek topiony [100 g]
- papryka (przyprawa) [2 łyżeczki]
- czosnek granulowany [2 łyżeczki]
- kminek [2 łyżeczki]
- sól morska (albo inna gruba do posypania)
- białko z jajka
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę i topione serki siekamy nożem jak na normalne kruche ciasto. Dodajemy przyprawy. Ja zamiast kminku dodałam kumin, ale tak naprawdę przyprawy mogą być dowolne.
Szybko zagniatamy ciasto i na godzinę zostawiamy je w chłodnym miejscu.
Rozwałkowujemy na grubość 3, 4 milimetrów, wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu, lub tniemy zwyczajnie radełkiem. Pocięte ciasteczka smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy grubą solą.
Spiralki wyjmujemy z piekarnika gdy są przyrumienione i mocno pachną.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić popcorn
Komentarze