Składniki:
- cukinia [2 szt.] (małe)
- pomidory [1 szt.] (duży i mięsisty)
- cebula biała [1 szt.]
- papryka żółta [1 szt.]
- chili (przyprawa) [1.5 łyżeczki]
- sok pomidorowy [0.75 szklanki]
- mąka pszenna [1 łyżka]
- pieprz ziołowy [1 szczypta]
- sól [1 szczypta]
- oliwa z oliwek [4 łyżki]
- bazylia [1 szczypta] (do posypania)
- makaron [200 g] (świderki)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu al dente. W międzyczasie obieramy i kroimy cukinię w słupki, paprykę w paski, cebulę w wiórki. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości. Pomidor kroimy w kostkę, dorzucamy do pozostałych warzyw. W szklance rozprowadzamy mąkę z sokiem pomidorowym i zalewamy warzywa na patelni. Mieszamy chwilę. Wrzucamy makaron i doprawiamy chili oraz solą i pieprzem.
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze