Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
- mąka [4 szklanki]
- margaryna [1 ] (kostka)
- śmietana [1 op.] (kwaśna)
- drożdże [5 dag]
- marmolada (lub owoce, czekolada, budyń)
Przygotowanie:
Proponowane rogaliki są o smaku ciasta drożdżowego ale ciasto jest kruche. Robi się je błyskawicznie, bardzo prosto i nie wymaga specjalnych składników. Podane w przepisie zwykle ma się w domu.
Można dodać jajko, łyżkę cukru i zapach waniliowy, ale nie jest to konieczne, ciasto jest naprawdę przepyszne.
Do śmietany dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, śmietanę i zagniatamy ciasto (aż będzie gładkie i jednolite). Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na placek. Każdy dzielimy na 8 równych części. Kładziemy marmoladę (lub inne nadzienie) i zawijamy rogaliki.
Smarujemy białkiem i mokrą stroną maczamy w cukrze ( w cieście go nie ma, więc ta czynność jest obowiązkowa).
Wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika (temp 180 stopni) i pieczemy ok 15-18 min (do zarumienienia).
Smacznego
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: rogaliki z malinami
Komentarze