Składniki:
- ziemniaki [2 kg]
- cebula [2 szt.]
- czosnek [5 ząbków]
- mąka razowa [1.5 szklanki]
- sól - płaska łyżeczka
- pieprz czarny [2 łyżeczki]
- jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
Na tarce, na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki (warto wybrać większe), cebule i czosnek (można go też przecisnąć przez praskę). Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy.
Z tak przygotowanej masy formujemy placki na blasze nierdzewnej (tak robione placki przejęłam od prababci, która robiła je na piecu węglowym, na gazowym używam blachy o grubości ok. 200 mm, nierdzewnej). Placki można podać ze stopionym masłem (wersja bardziej kaloryczna) lub z jogurtem naturalnym.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placki z dyni
Komentarze