Smażony ser
autor: Aguu,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-08-14
Składniki:
- bułka tarta
- mąka
- ser żółty (twardy, np. salami, gouda, edamski)
- jajka [1 szt.]
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa) (słodka i ostra, i inne przyprawy wedle uznania)
- tłuszcz (do smażenia)
Przygotowanie:
Ser pokroić na grube plastry.
I tak :
1. ser obtaczamy w mące
2. w jajku (z przyprawami)
3. bułka
4. w jajku (z przyprawami)
5. i ponownie w bułce.
Dbamy o to by krawędzie były dobrze pokryte.
Chodzi o to, aby panierka zabezpieczyła ser przed rozlaniem się na patelni jak się będzie topił.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, ale na wolnym ogniu, tak aby panierka się nie spaliła, a ser się roztopił.
Podawać ciepłe, polane np. sosem tatarskim, z frytkami i surówką z kapusty.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni
Komentarze
Ja od dziecka uwielbiam smażony ser właśnie w taki sposób, po za tym ja uwielbiam sery
A ser smażony to chyba ulubione danie mojej młodszej siostry seroholiczki