Składniki:
- pierś kurczaka [3 szt.]
- jajka [2 szt.]
- bułka tarta (do panierowania)
- cebula prażona (tyle samo co bułki tartej)
- olej (do smażenia)
- pieprz (i sól do smaku)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i przekrajamy wzdłuż na pół, tak aby z jednej piersi otrzymać 2 filety.
Delikatnie rozbijamy piersi.
Ja solę je z 2 stron i pieprzę z 1. Ale jak ktoś tego w tym momencie nie robi to może sobie odpuścić.
Jajka roztrzepuję i dodaję sól i pieprz. Nie za dużo bo już soliłam piersi.
Bułkę tartą mieszam pół na pół z cebulką prażoną http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2558.
Piersi obtaczamy w jajku i potem w naszej panierce.
Tak przygotowane mięsko smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Niby zwykła pierś i klasycznie panierowana a'la schabowy, ale przez dodanie cebulki prażonej zmienia całkowicie smak :D
Polecany film:
Robert Harna - kuskus
Komentarze