Gofry
autor: Aguu,
kategoria: inne desery , dodano:
2010-08-15
Składniki:
- mąka [2 szklanki]
- cukier [2 łyżki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- sól [1 szczypta]
- mleko [2 szklanki]
- olej [1 szklanka]
- jajka [2 szt.]
- aromat śmietankowy do ciast (lub waniliowy opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki, po kolei dodajemy mokre + 2 żółtka.
Osobno ubijamy pianę z 2 białek.
Wszystko łączymy na jednolitą masę i dodajemy białka i jeszcze chwilę delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownicę, lekko wysmarowaną olejem i działamy :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami
Komentarze
do ulubionych!
Tylko ja nie mam gofrownicy
Mąż, który jest mistrzem w gofrowaniu, poradził by dodać, ze gofrownica musi być porządnie rozgrzana (światełka powinno nawet dwa razy zgasnąć i zapalić się), ciasta trzeba nalać tak by zakrywało całą dolną powierzchnię gofrownicy (łącznie z wypustkami) a zamykając ją najlepiej nie zatrzaskiwać, tak by ciasto miało miejsce na rośnięcie wewnątrz.
No, chyba wszystko spisałam
Proponuję dla tych proporcji dać mniej oleju (1/4 szklanki) będą jeszcze smaczniejsze.
Co do gofrownicy bardzo polecam te Dezala. Za przyzwoitą cenę można kupić gofrownicę porównywalną do profesjonalnych i o dużej mocy (1300W)
Nasza gofrownica, jak już pisałam, ma 100W i jest firmy MPM Product - mają dobre urządzenia w przystępnych cenach.
Za naszą daliśmy chyba ok. 55zł
Robiłysmy je we 4 z przyciułkami na imprezie
i robiłysmy po trujna porcje xdd
Sa mieciutkie ,ale wsirodku dopieczone , długo pozostaja swieze ;D nie traca na smaku... nic a nic ...... dodam ze robilismy je przed 23 a o 8 nadal były idealnie smaczne ;DD
przepis dodaje do ulubionych ;D