Ogórki Kartuskie
autor: ewelline,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2010-08-16
Składniki:
- ogórek gruntowy [4 kg]
- papryka czerwona [6 szt.]
- cebula [7 szt.] (średnia )
- cukier [3 szklanki] (na zalewę )
- sól [5 łyżek] (na zalewę )
- ocet [0.6 l] (10% na zalewę )
- woda [3.6 l] (na zalewę )
- gorczyca [1 łyżeczka] (na słoik )
- pieprz czarny [1 szczypta] (na słoik )
- ziele angielskie [2 szt.] (na słoik (2-3 ziarna))
- koperek [1 pęczek] (kwitnący )
Przygotowanie:
Ogórki umyć, oczyścić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski. Cebulkę pokroić w krążki.
Do wcześniej przygotowanych litrowych słoików wsypać przyprawy. Płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka ziela, szczypta pieprzu, kawałek kopru.
Następnie dodać po 2-3 krążki cebuli. W tak przygotowane słoiki ciasno ułożyć ogórki i 3 paseczki czerwonej papryki.
Zalewa: cukier, sól, ocet, wodę zagotować.
Ogórki zalać zalewą zakręcić i pozostawić na min. 6 godzin.
Słoiki ustawić w garnku i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 min.Słoiki wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Polecany film:
Laura Osęka - książki kulinarne
Komentarze