Ogórki z curry
autor: ewelline,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2010-08-16
Składniki:
- ogórek gruntowy [2 kg]
- cebula [2 szt.] (średnie )
- sól [2 łyżki]
- ocet [1 szklanka] (+ troszkę na dnie szklanki - ocet 10% -na zalewę )
- cukier [1.5 szklanki] (na zalewę )
- woda [0.5 szklanki] (na zalewę )
- koperek [2 łyżeczki] (zielony)
- curry [2 łyżeczki]
- pieprz ziołowy [2 łyżeczki]
- gorczyca [2 łyżeczki]
Przygotowanie:
Przygotować zalewę z octu, cukru i wody - zagotować te składniki. Pozostawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebule pokroić w pólpiórka. Ogórki zmieszać z cebula dodać 2 łyżki soli i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie dodać posiekany zielony koperek, curry, pieprz ziołowy, gorczyce i wszystko razem wymieszać.
Ogórki powkładać do słoików i zalać zalewą. Słoiki zagotować 5-6 minut.
Polecany film:
Jak zrobić ogórki kiszone?
Komentarze
ale podrzuce mamie
laduje w ulubionych, a po jakim czasie mozna je otwierac?? bo chcialabym szybko ocenic