Ciasto cytrynowe bardzo łatwe
Składniki:
- mąka pszenna [350 g] (tortowa)
- cukier [350 g]
- margaryna [350 g] (lub masło)
- jajka [6 szt.]
- proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
- cytryna [3 szt.]
- olej słonecznikowy [3 łyżki]
- cukier puder [0.5 szklanki] (na lukier)
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto cytrynowe zawsze się udaje, jest przyjemnie kwaskowe no i wychodzi nawet takim laikom jak ja :D
Dobrze jest je piec w dość małej a wysokiej blaszce. Wtedy pięknie wyrośnie tz. będzie ładnie wyglądało. Niestety nie dorobiłam się jeszcze takiej blachy wiec moje wygląda plackowato...
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 całym jajku. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z 3 cytryn. Ponownie dokładnie ucieramy tym razem z olejem.
Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia - polecam!) blaszki i pieczemy 35-40 minut (w zależności od piekarnika) w temp.180 C.
Z połowy cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy ciasto niedługo po wyjęciu z pieca. Polecam posypać tężejący lukier wiórkami kokosowymi, ciacho będzie się ładniej prezentowało :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze
Spróbuję zrobić,bo lubię cytrynowe ciacha.
zachecona latwym przepisem zrobilam babeczke do niedzielnej kawki...niestety za wiele tluszczu, ciasto wyszlo ciezkie, tluste i wyczuwalny byl proszek do pieczenia.
polecam zmienic proporcje, mniej tluszczu mniej proszku i bedzie ok
p.s. a co do firm proszku do pieczenia? nie dajmy sie zwariowac, proszek to proszek
Acha....i żadnego proszku do pieczenia nie czuję w cieście :P i tłuszczem też nie ocieka.