Chiński sos do ryb
Składniki:
- cebula biała [1 szt.]
- sok z cytryny [1 szt.]
- cukier [2 łyżeczki]
- bulion warzywny [1 łyżka]
- sos sojowy [2 łyżki]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- sól (i pieprz, do smaku)
- woda [2 szklanki]
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Zagotować bulion w 1,5 szklaki wody, dodać cebulę, sos sojowy, cukier i pieprz. Całość gotować na małym ogniu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczną w 0,5 szklanki wody, następnie dodać do wywaru i stale mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie szczyptę soli do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Doskonały do ryby pieczonej bądź gotowanej.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mango lassi
Komentarze