Dietetyczna zapiekanka warzywna
Składniki:
- cukinia [150 g]
- ziemniaki [250 g]
- pieczarki [150 g]
- cebula [70 g]
- bakłażan [100 g]
- papryka [100 g] (żółta i czerwona)
- ser żółty [100 g] (najlepiej jakiś chudy)
Przygotowanie:
Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posolić z obu stron i odłożyć na bok.
Ziemniaki osolić i ugotować, pokroić w plasterki.
Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w "patyczki".
Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na łyżeczce oliwy, bądź bez tłuszczu na teflonie, aż do zarumienia.
Na samym dole naczynia ułożyć warstwę cukinii na to ziemniaki i pieczarki. Lekko solimy, po czym wykładamy na to cebulę, którą również solimy.
Na to plasterki bakłażana i doprawiamy do smaku pieprzem, carry, papryką i solą.
Na sam wierzch kładziemy paprykę i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.
Po 15-20 minutach wyjmujemy zapiekankę i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 3-5 min, aż ser się ładnie roztopi, ale nie zarumieni.
Smacznego
100g zapiekanki ma 61kcal :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana
Komentarze
Napisałam "doprawiamy do smaku". Przecież możesz dodać przyprawy jakie chcesz.
ale jest serek, wiec brzmi juz smacznie, reszta skladnikow-tez wszystko lubie
i powiem ci redo92, zgadzam sie z toba i doprawie po swojemu
a czy ziemniaki moga byc "z wczoraj"?
Zapisuję do ulubionych,a jak zrobię to ocenię.