Dukanowa nutella
Składniki:
- mleko w proszku [7 łyżek] (granulowane, odtluszczone)
- kakao [1 łyżeczka] (takie jak DecoMoreno)
- żółtko z jajka [1 szt.]
- mleko [3 łyżki] (0,5%)
- aromat migdałowy do ciast [4 ] (mowa tu o kroplach, w orginalnym przepisie jest orzechowy ale nigdzie go jeszcze nie spotkałam)
- słodzik [3 łyżeczki] (lub zależnie od lubości słodkości)
Przygotowanie:
Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce.
Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko.
Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka.
Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka to dolewamy mleka.
Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje że w masie czuć goryczkę.
Schłodzić w lodówce.
Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku.
Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów:)
P.s Zdjęcie średnio prezentuje walor, ale zapewniam że to bardzo dobra rzecz;)
Smacznego.
Polecany film:
Słodycze na diecie - czy można jeść?
Komentarze