Tęczowy deser
Składniki:
- galaretka [4 op.] (truskawka,agrest,pomarańcza,cytryna )
- serek homogenizowany [2 op.] (waniliowe)
- rodzynki [20 g]
- jabłka [0.5 szt.] (połowa)
- jagody [100 g] (można zastąpić bananem)
- białko z jajka [1 szt.]
- mleko [200 ml]
- żelatyna [2 łyżeczki]
- cukier [3 łyżki]
- śmietana kremówka (ubita do dekoracji)
Przygotowanie:
Wychodzą 3 porcje w dużych szklankach od piwa
Na dno szklanek (najlepiej od piwa) wsypujemy troszkę rodzynek. Jedną galaretkę (cytryna) zalewamy 300ml wrzącej wody, czekamy aż ostygnie po czym lejemy na rodzynki i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 15 minut żeby stężała.
W tym czasie kolejną galaretkę (agrest) zalewamy 250ml wody i czekamy aż wystygnie. Następnie do kubka przenosimy jeden serek homogenizowany i po troszku dolewamy galaretkę ciągle mieszając. Wylewamy na stężałą cytrynową warstwę i wkładamy do zamrażalnika.
Kolejną warstwę galaretki (pomarańcza) robimy dokładnie tak samo jak pierwszą tylko dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko. Wstawiamy do zamrażalnika i czekamy aż stężeje.
Następną warstwę (truskawka) robimy tak jak agrestową z serkiem homogenizowanym. Czekamy aż stężeje.
W tym czasie gotujemy 200ml mleka, rozpuszczamy jedną łyżkę cukru i dwie łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Banana lub jagody miksujemy z 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając dolewamy powoli ostudzone mleko a następnie banana/jagody. Nalewamy jako kolejną warstwę i wstawiamy do zamrażalnika.
Dekorować bitą śmietaną i owocami
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: truskawki w czekoladzie
Komentarze
sory, ale z marszu wyrzucam rodzynki, bo nie lubie
no i oczywiscie mialas na mysli bialko pasteryzowane??
napisz mi tylko jaka pojemnosc maja te kufle??? bo mega-duza porcja mi sie wydaje...ciekawe ile zwyklych pucharkow by wyszlo???