Żeberka w pomidorach
Składniki:
- żeberka [1 kg]
- pomidory [1 op.] (w puszcze)
- czosnek [3 ząbki]
- oliwa z oliwek [3 łyżki]
- sos sojowy [2 łyżki]
- papryka [1 łyżeczka] (ostra, najlepiej suszone kawałki)
- pieprz [1 łyżeczka]
- imbir [0.5 łyżeczki]
- kminek [0.5 łyżeczki]
- bazylia [1 łyżeczka]
- sól
Przygotowanie:
1. Oliwę zmieszać z sosem sojowym, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, papryką, pieprzem, imbirem i kminkiem.
2. Żeberka posolić, nasmarować marynatą, odstawić na 2 godziny do lodówki (mogą stać dłużej - najlepiej przez noc).
3. Pomidory zmiksować z ząbkiem czosnku, dodać bazylię i ok. pół łyżeczki soli.
4. W brytfance rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć żeberka (marynatę pozostałą w naczyniu wlewamy również do brytfanki w trakcie smażenia).
5. Po zdjęciu z gazu zalać dokładnie pomidorami, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec godzinę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Waldorf
Komentarze