Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
Składniki:
- łosoś [2 szt.] (2-3 dzwonki)
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- sok z cytryny (marynata)
- masło (wg. uznania)
- czosnek [3 ząbki] (wg. uznania)
- natka pietruszki (wg. uznania)
Przygotowanie:
Moim zdaniem nie ma co za bardzo kombinować z łososiem. Sam w sobie ma tak kapitalny smak, że wystarczy go tylko podkreślić :)
Przygotowanie:
Dzwonki łososia jeśli są zamrożone - rozmrozić i przełożyć do miseczki/pojemnika. Skropić dość obficie sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem (nie mam zielonego więc użyłam kolorowego) i natrzeć solą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotujmy masełko czosnkowe czyli: np. pół kostki masła pozostawić aby zrobiła się dość miękka, dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Gotowe masełko przekładamy do małego pojemniczka (najlepiej z wieczkiem) i wkładamy do lodówki aby stwardniało.
Rybę kładziemy na ruszcie. Ja używam do grillowania kombiwaru halogenowego bo nie trzeba używać tłuszczu no i jest szybszy niż piekarnik. Nastawiam temp. na 200 C i piekę z każdej strony po 7 minut. W Piekarniku proponuję położyć rybkę na folii aluminiowej, nagrzać piekarnik też do temp. 200 C i piec z włączonym termoobiegiem jakieś 20-25 minut.
Gotową rybkę smarujemy masełkiem czosnkowym.
Podawać z sałatką oraz z opiekanymi ziemniaczkami :)
Wiem, że takie danie to nic nadzwyczajnego ale dopiero się uczę i to co umiem - tym się z Wami dzielę :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczona karkówka
Komentarze
Ewelline ziemniaczki pieczone nie są zbyt zdrowe ale kurcze czasem trudno się powstrzymać