Podgrzybki na grzankach
autor: ewelline,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-08-21
Składniki:
- grzyby [25 dag] (prawdziwki lub podgrzybki)
- bułka pszenna (12 kromek)
- serek homogenizowany [2 op.]
- ser parmezan [5 dag]
- sałata [1 główka]
- oliwa z oliwek [3 łyżki]
- czosnek [2 ząbki]
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa
- sól
- pieprz biały
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Grzybki starannie oczyścić i pokroić w średniej grubości plasterki. Umyć i osuszyć 6 dużych liści salaty. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone grzybki o posypać ziołami prowansalskimi (ok 1/2 łyżeczki). Rozetrzeć ząbki czosnku i dodać do grzybków. Całość doprawić do smaku zwykłą solą i czosnkową oraz białym i czarnym pieprzem. Przyprawione grzybki smażyć przez około 10 minut.
Kromki bułki skropić oliwa i opiec na złoto w piekarniku. Następnie każdą kromkę posmarować cienką warstwą kremowego serka topionego. Na wierzchu szybko ułożyć grzybki (nie powinny wystygnąć). Grzanki posypać parmezanem i natychmiast podawać na liściach sałaty.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim
Komentarze