Cukinia i bakłażan w cieście
autor: redo92,
kategoria: jarskie i wegetariańskie, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano:
2010-08-21
Składniki:
- cukinia [1 szt.]
- bakłażan [1 szt.]
- mąka [200 g]
- mleko [300 ml]
- przyprawa warzywna [1 łyżeczka] (vegety, kopiasta)
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
Cukinie obieramy i kroimy w plasterki 0,5cm. Bakłażana tak samo, ale bez obierania. Solimy z obu stron i odkładamy, aby wypuściły sok.
W tym czasie resztę składników miksujemy. Powinna wyjść konsystencja jak na naleśniki, może troszkę gęstsza. Rozgrzewamy dobrze patelnię. Warzywa maczamy w cieście i smażymy na odrobinie oleju/oliwy po obu stronach aż do zarumienienia.
Podawać na zimno lub ciepło.
U mnie na zdjęciu razem z polędwiczkami wołowymi w sosie czosnkowym (inne moje przepisy)
Polecany film:
wideopolki2016maj
Komentarze
Ale ładnie wyglądają, ciasto się dobrze trzyma. Takie racuszki wyszły.