Cynamonowe cudo
Składniki:
- jajka [3 ] (sztuki)
- mąka pszenna [18 ] (łyżek)
- mleko [18 ] (łyżek)
- cukier [7.5 ] (łyżek)
- cynamon [1.5 ] (łyżki)
- dżem (3/4 słoika)
- margaryna (0,5 kostki/kasia lub płynna)
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
W nazwie nie chodzi o to, że to jest to cudowny przepis ;)
Nawet nie wiem kto je tak nazwal, ale funkcjonuje w mojej rodzinie od kilku ładnych lat. Zaleta tego ciasta jest to, że sporządza się je bardzo łatwo i zawsze ”wychodzi” nawet osobom , które nie są wprawinone w pieczenie ciast.
Pozwolilam sobie na ten wstęp, bo sam przepis miesci się w trzech zdaniach ;)
1. margarynę rozpuścić i przestudzić (ja ostatnio używam płynnej, więc nawet ten punkt odpada;))
2. do miski wrzucamy jajka, mąkę, mleko, cukier, cynamon, dżem, sódkę a następnie wszystko mieszamy mikserem
3. na koniec stopniowo wlewamy margarynę
4. przelewamy do formy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta ew. kasza manna) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180C na ok 40-45minut
ups! wyszły cztery zdania :-o
• dodam, że ten przepis podkradłam od sis ;)
• czas i temperature podaje przybliżona, ponieważ to zależy od piecyka, myśle, że po ok 35-40 min. należy sprawdzać co pewien czas, czy ciasto już jest dobre
• wiem, że kłopotliwe jest liczenie łyżkami składników, ale wierzcie mi nigdy mi się nie chce przeliczyć tych ilości na szklanki, można się przyzwyczaić ;) naprawde! Lyżki normalne nie z czubkiem i nie płaskie ;)
• użyłam dżemu malinowego, ale polecam np. czarna porzeczke
• dekoruje zazwyczaj tylko cukrem pudrem, dzisiaj gwiazdeczkami, do których szablon znalazłam w starym zeszycie ”kuchcika”, moze ktoś woli czekolada? Proszę bardzo :)
• użyłam formy keksówki 30cm, zazwyczaj robiłam w zwykłej prostokątnej formie.
smacznego!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik
Komentarze
ewelline
powidla sliwkowe jak najbardziej, jablko nie wiem...nigdy nie robilam. ogolnie dzem nadaje ciemny kolorek ciastu
tym razem robilam z malinowym.
Zrobiłam z dżemem malinowym,ale następnym razem dam inny.Bo pesteczki od malin między zębami mi strzelały :/.Zapach ciasta podczas pieczenia to coś pięknego,a smak jeszcze lepszy.Podjadałam jeszcze ciepłe
W tygodniu zrobię z innym dżemem bo jagodowy który dałam przez pomyłkę zupełnie nie pasuje.
tak sodka to soda
faktycznie moze to przez jagody
babciaxD
ciesze sie, ze smakowalo
marissima
no co? swieta tuz, tuz...gwiazdki beda jak znalazl :P
ciesze sie, ze smakowalo
u mnie dzis znow pachnie cynamonem...dodatkowo utopilam w ciescie pare mrozonych jagod i jezyn