Składniki:
- przecier pomidorowy
- mąka
- skrzydełka kurczaka [1 kg]
- włoszczyzna (kapusta(włoska), seler, pietruszka, cebula (podpalana na palniku))
- śmietana (18 %)
- kostka rosołowa [2 szt.] (drobiowo-wołowe lub drobiowe)
- cukier
- sól
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy skrzydełka, gotujemy, zbierając w międzyczasie szumowinę.
Kiedy będzie już czysto wrzucamy kostki i włoszczyznę - marchewki w talarki, seler i pietruszka w całości.
Gotujemy do miękkości.
Włoszczyznę wyjmujemy, skrzydełka obieramy.
Przecier pomidorowy rozrabiamy z nabierką rosołu, wlewamy do garnka.
Śmietanę starannie roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki i dolewamy 2 nabierki zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy 2-3 łyżeczkami cukru i solą.
Dorzucamy mięsko, chwilkę jeszcze gotujemy, ale nie doprowadzamy już do wrzenia.
Gotujemy ulubiony makaron - u nas fale.
Kto lubi może posypać z wierzchu koperkiem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa szczawiowa
Komentarze
Nie znoszę zup napchanym ziołami i przyprawami.
Moja jest na pysznym, słodkawym dzięki kapuście i marchewce rosołku.
A skarmelizowana na palniku cebula nadaje wywarowi specyficzny smak.
Osobiście uważam za chybione ocenianie przepisów, których się nie wypróbowało, tym bardziej stwierdzeniami typu 'wybrakowana'.
Dużo osób jest takich które oceniają coś bez spróbowania i nie znając smaku.