Piersi z kurczaka w pomidorach
Składniki:
- pierś kurczaka [800 g]
- pomidory [500 g]
- cebula [1 ]
- czosnek [2 ząbki]
- przecier pomidorowy [2 łyżki]
- oliwa z oliwek
- cukier
- jabłka [1 szt.] (kwaśne)
- kostka rosołowa [150 ml] (lub wywar)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkłądamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym rzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory i doprawiamy suszonymi lub świeżymi ziołami (według upodobania ).
Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut.
Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Smacznego !
Polecany film:
DOTYKAJ WYGRYWAJ i pobij rekord Guinnessa w samobadaniu piersi!
Komentarze