Składniki:
- mąka pszenna [170 g]
- mąka razowa [340 g]
- woda mineralna [250 ml] (ciepła)
- mleko [80 ml] (na zaczyn)
- cukier [0.5 łyżeczki] (na zaczyn)
- sól [1 łyżka]
- ziarna słonecznika [2 łyżki]
- siemię lniane [2 łyżki]
- drożdże [25 g] (świeże)
- oliwa z oliwek [2 łyżki] (lub olej)
- miód [1 łyżka] (lejący, np. akacjowy)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy tak, aby nie było za gorące, bo będzie nam potrzebne do rozczynu z drożdży.
Do mleka dajemy pół łyżeczki cukru i rozkruszamy drożdże. Mieszamy.
Ja robię to w wysokim naczyniu,aby potem wstawić je do metalowej miseczki z bardzo ciepłą wodą aby drożdże wyrosły.
Czekam jakiś kwadrans.
Mąkę pszenną typu 500 łączę z mąką razową.
Dodaję wody ( ma być ciepła,ale nie gorąca!!). Zagniatam.
Dodaję oliwę,sól i miód.
Dodaję drożdże wyrośnięte. Zagniatam.
Dodaję nasiona i znowu zagniatam.
Jeżeli ciasto potrzebuje więcej mąki bo jest klejące to należy dać razowej tyle, aby się nie lepiło.
Robimy kulkę i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewam do 180C termoobieg.
Ciasto kładę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Formuję okragły bochenek i nacinam.Można na krzyż lub na skosy.
Wstawiam chlebek na 45 min na śrdodkowy poziom w piekrniku.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia :)
Chlebek jest super w smaku. Skórka chrupiąca :).
* ziarna mogą być inne niż te,które ja dodałam.Można również zrobić bez nich.
* chlebek można też wyrobić i dać do wyrośnięcia w automacie :)
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl- Bruschetta z pomidorami
Komentarze
Ogólnie 5* bo chleb jest łatwy w wykonaniu, smaczny i nie można mu nic zarzucić. No i był inspiracją do powstania trochę innego, pysznego chleba
Zapisuję przepis do kolejki i będę próbować.
Czekam z niecierpliwością na sprawozdanie
Może nie wyrósł jakoś superowo, ale to może ja coś zawaliłam
Niestety nie zdążyłam mu zrobić zdjęcia.
ale zadam tu ponownie moje pytanie co zrobic zeby nie spiec skorki?
pieklam w podanej temp i czasie i chlebek jest troche przypieczony