Muffinki
autor: Majkaa21,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2010-08-23
Składniki:
- mąka pszenna [250 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- jajka [2 szt.]
- jogurt naturalny [250 g] (może być maślanka lub kefir)
- cukier [100 g]
- olej [75 ml]
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę i proszek wymieszać. Jaja, jogurt, cukier i olej utrzeć, dodać mąkę z proszkiem. Szybko wymieszać, napełnić foremki i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec 20 - 25 min.
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze
nie robiłam nigdy wersji z jogurtem naturalnym
na pewno wypróbuje .. jak kupię tylko większe foremki
do takich babeczek dodałabym chociaż aromatu, np waniliowego, cytrynowego, pomarańczowego żeby takie "łyse" nie były
Z takimi składnikami babeczki wyrastają zawsze duże, puszyste i pyszne.
ale aromat faktycznie bym dodała
koszatniczka320
czasami to co proste jest smaczne.
dobry przepis na muffinki. Jogurt lub kefir i olej powodują,że nie są suche. Aromat można dodać, ale równie dobrze można go zastąpić skórką otartą z cytryny lub zastąpić biały cukier trzcinowym. Albo po prostu użyć owocowego jogurtu.
Zresztą widoczne na zdjęciu dodatki też powodują,że muffinki są aromatyczne.
Ogólnie bardzo dobry, prosty, klasyczny przepis na muffinki
w tym wypadku proste znaczy smaczne
szkoda bo myslalam ze to bedzie drugi dyzurny przepis na slodkie 'na szybko' po gofrach, ale ten zakalec mnie zniechecil i chyba nie bede probowac ponownie : (