Rurki z kremem
Składniki:
- mąka pszenna [0.5 kg]
- margaryna [1 kostka]
- śmietana [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- białko z jajka [1 szt.] (do smarowania ciasta)
Przygotowanie:
Z mąki, margaryny, śmietany i cukru waniliowego zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1,5 godziny. Foremki lekko natłuszczamy przed pierwszym pieczeniem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski szerokości 1,5 – 2 cm. Paski ciasta nawijamy na foremki. Od węższej części do szerszej. Wierzch rurek smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Układamy rurki na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 15 minut na jasnozłoty kolor w temperaturze180 stopni C.
Gdy rurki lekko przestygną usuwamy foremki. Zimne nadziewamy dowolnym kremem albo bitą śmietaną.
Tutaj akurat są nadziewane kremem waniliowym Gellwe;-)
P.S. odnośnie czasu przygotowania, mi to zajęło 4 godz ale nie moge ustawić więcej niż 180 min. ;-) dość czasochłonna praca. Co do sztuk to wyszło 50 - również nie mogę ustawić więcej niż 30.
Polecany film:
Paluchy wiedźmy na Halloween FB
Komentarze
ale skad ci wyszly te 4 godziny?? odlicz nastepnym razem czas oczekiwania
ostatnio jadlam chyba z kremem budyniowym...ale kazdy wybiera wg siebie
przepis bardzo fanie napisany, tylko napisz prosze jakiej smietany uzywasz
zrobie jak znajde foremki, juz dzisiaj daje 5*
niestety nie mam takich foremek .. ale może uda mi się zwinąć teściowej ! ;D
majkaa21
widze, ze to twoje pierwsze przepisy wiec pewnie nie wiesz, ze komentarze i recenzje wstawia sie przy przepisie, ktorego dotycza
naprawde nie wiem czy zainteresowalo cie moje ciasto, bo nic o nim nie napisalas.
jeśli panuje tu taka zasada, że odp się przy przepisie to się dostosuję;-) wystawiłam Ci jeszcze drugi komentarz ale nie wiem czemu się nie wystawił, napisałam że zapomniałam dodać, że jadłam już to ciasto kiedyś, a twoje smacznie i ładnie wygląda.
eweline
na początku rurki są chrupiące, potem jak juz poleżą z kremem to są bardziej miękkie, ale i tak sa pyszne