Polędwiczki wieprzowe z jabłkami
autor: nicky_1981,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2010-08-24
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe [2 szt.]
- jabłka [4 szt.]
- cebula biała [2 ] (lub według gustu)
- czosnek [3 ząbki]
- sos sojowy
- mąka pszenna
- pieprz czarny
- majeranek
- przyprawa warzywna
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe kroimy w ok 2 cm plastry po czym rozbijamy je delikatnie ręką/pięścią. Marynujemy w sosie sojowym, czosnku i w pieprzu. Zostawiamy na kilka godzin.
Polędwiczki obtaczamy w mące, smażymy i dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie na tej samej patelni podsmażamy jabłka pokrojone w ćwiartki lub ósemki z cebula pokrojona w piórka. Dodajemy do polędwiczek i dusimy wszystko do miękkości. Jabłka powinny się rozgotować tworząc delikatny sos. Doprawiamy majerankiem i octem balsamicznym.
Polecany film:
Robert Harna - omlet hiszpański
Komentarze