ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym
autor: Majkaa21,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2010-08-24
Składniki:
- ciasto francuskie [1 op.]
- tłuszcz (do wysmarowania formy)
- jabłka [2 szt.] (nadzienie)
- cynamon (nadzienie)
- cukier (nadzienie)
- cukier waniliowy (nadzienie)
- cukier puder (lukier)
- mleko (lukier)
- cynamon (lukier)
Przygotowanie:
Przygotować nadzienie:
jabłka pokroić w malutką kosteczkę, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Ciasto francuskie pokroić na 24 kwadraty (4x6), na środek każdego wyłożyć jabłka i ulepić ciasteczka. Trójkąty lub prostokąty.
Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, w każdym ciastku zrobić otwory nożem, żeby jabłka miały którędy wyparować.
Wstawić do nagrzanego do temp. 220 st. C piekarnika. Piec ok. 15 minut.
Kiedy ostygną polać przygotowanym lukrem.
Polecany film:
Ciastka Nutella
Komentarze