Spaghetti carbonara wg. Sus
Składniki:
- spaghetti (wg. uznania)
- boczek wędzony [15 dag] (ilość wg. uznania)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- czosnek [2 ząbki] (nieduże)
- jajka [3 szt.]
- śmietana [3 łyżki] (18%)
- ser parmezan [5 dag]
- oliwa [2 łyżki]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na smacznym jest kilka przepisów na carbonarę - postanowiłam zaprezentować także i swój :)
Jeśli ktoś jeszcze nie robił spaghetti carbonara to radze uważać z ilością makaronu - to bardzo sycące danie.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron spaghetti. Koniecznie al dente! W tym czasie gdy makaron powoli będzie dochodził do siebie kroimy boczek w drobną kostkę lub cienkie i wąskie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu (głęboka patelnia) podsmażamy boczek, następnie dodajemy poszatkowaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Można już zmniejszyć ogień żeby boczek i cebulka nie spaliły się a pozostały cały czas ciepłe.
Do osobnej (wysokiej) miski wbijamy 3 całe (!) jajka, dodajemy śmietanę (wystarczy 18%), czosnek przeciśnięty przez praskę, starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie roztrzepujemy. Przelewamy gotowy sos na patelnię z boczkiem i cebulą. Jeśli makaron jest już ugotowany to odcedzamy go i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy aż jajka się zetną.
Gotową porcję posypać natką pietruszki, można też posypać raz jeszcze serem (jak kto lubi). Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z malinowym marmurkiem
Komentarze
Polecam opcję wyszukiwania przed wstawieniem kolejnego przepisu z rzędu Carbonara
No i lubię do niej ten makaron taki szerszy jak wstążki
Jest to ostatnio jedno z moich ulubionych dań