Papatacze
Składniki:
- mąka [50 dag]
- drożdże [5 dag]
- mleko [0.5 szklanki] (tłuste lub smietana)
- cukier [5 dag]
- margaryna [8 dag]
- jajka [2 szt.]
- sól
- rodzynki [10 dag] (nadzienie)
- migdały [10 dag] (nadzienie)
- orzechy włoskie (łuskane; nadzienie)
- skórka z pomarańczy [1 łyżka] (nadzienie)
- cynamon [1 łyżeczka] (płaska; nadzienie)
- sok z cytryny [0.5 szt.] (nadzienie)
- cukier puder (lukier)
- mleko (lukier)
- aromat cytrynowy do ciast (lub pomarańczowy; lukier)
Przygotowanie:
Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem. (ja akurat dałam rodzynki, orzechy, suszone morele, migdały, suszoną żurawinę).
Drożdże rozprowadzić w garnuszku z odrobina mleka ciepłego, łyżeczką cukru i pozostawić na 10 minut, by "ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciastu nadać kształt kuli, owinąć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na jednocentymetrowe plastry. Ułożyć luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut, po czym upiec. P około 20 minutach ciastka wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.
Polać lukrem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka piaskowa
Komentarze