Pasta pomidorowo-cebulowo-jabłkowa z piersią kurczaka.
autor: saint_bonbon,
kategoria: z drobiu , dodano:
2010-08-27
Składniki:
- pierś kurczaka [0.5 ]
- pomidory [200 g] (z puszki!)
- czosnek [0.5 ] (ząbka)
- cebula biała [0.5 ] (mała)
- por [0.25 ] (biała część)
- papryka czerwona [0.25 ]
- żurawina (mała garstka)
- kukurydza konserwowa [3 łyżki]
- jabłka [0.5 ]
- zielone oliwki [6 ]
- orzechy włoskie [4 ]
- bazylia (suszona)
- papryka (przyprawa) (słodka)
- papryka (przyprawa) (chili)
- przyprawa w płynie do zup
- przyprawa do kurczaka
- sól
- ryż [1 ] (torebeczka,brązowy)
- sałata lodowa (liść)
Przygotowanie:
1.Cebule,paprykę i jabłko kroimy w kosteczke, pora kroimy w talarki. Połowę ząbka czosnku i orzechy siekamy. Jabłko kroimy w kostkę.
2.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3.Kurczaka kroimy w kostkę, przprawiamy specjalną przyprawą do kurczaka (ma fajny, intensywny smak). Wrzucamy na patelnię (najlepiej grillową).
3.Wcześniej posiekane warzywa (i jabłko) wrzucamy na patelnię teflonową razem z pomidorami z puszki,żurawiną oraz kukurydzą. Doprawiamy wg własnego upodobania. Ja dodałam przyprawy z powyższej listy.
4.Przysmażonego kurczaka dodajemy do sosu.
5. Na talerz kładziemy liść sałaty, ryż i kurczaka w sosie. Ozdabiamy papryką, oliwkami, ew. kukurydzą.
Smacznego! ;)
Polecany film:
Kokosbollar - Joanna Bielak
Komentarze