Ciasto czekoladowe z colÄ…
autor: Majkaa21,
kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano:
2010-08-27
Składniki:
- mÄ…ka pszenna [250 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- cukier [300 g]
- kakao [3 łyżki] (czubate; gorzkie)
- sól
- cukier waniliowy [1 op.]
- masło [250 g]
- oranżada [200 ml]
- mleko [75 ml]
- jajka [2 ]
- czekolada mleczna [1 op.] (z nadzieniem toffi)
- śmietana [3 łyżki] (30 % lub jogurtu naturalnego; ja dodałam śmietany 18%)
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowana masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 min.
Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do ostygnięcia.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
Komentarze
Ciasto najlepiej upiec rano, żeby móc je zjeść na świeżo. Następnego dnia nieco traci na puszystości, ale to i tak nie przeszkodziło nikomu zjeść je do ostatniego okruszka.
Zasłużona piąteczka