Studnia
autor: Majkaa21,
kategoria: inne desery , dodano:
2010-08-27
Składniki:
- jajka [5 ]
- margaryna [1 kostka]
- cukier [1 szklanka]
- mąka [1.5 szklanki]
- cukier waniliowy
- kakao [3 łyżki]
- woda [5 łyżek]
- proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
- masło [0.5 kostki] (do kremu)
- margaryna [0.5 kostki] (do kremu)
- kakao [2 łyżki] (do kremu)
- żółtko z jajka [1 ] (do kremu)
- cukier waniliowy
- cukier puder [0.75 szklanki]
- herbata czarna [0.5 szklanki] (mocny napar)
- spirytus [7 łyżek]
- bakalie
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, wodę i mieszać 6-7 minut na gazie. Odstawić i ostudzić. Dodawać po 1 żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 180 st. C ok 40-45 minut.
Wydrążyć środek ciasta, zostawiając na spodzie i po bokach ciasto o szerokości 1,5 - 2 cm.
Utrzeć krem ze składników podanych wyżej, dodać pokruszony środek ciasta i bakalie (ja dodałam m.in. wiórki kokosowe).
Przełożyć przygotowany krem do wydrążonego wcześniej ciasta.
PIEC 1 DZIEŃ WCZEŚNIEJ ;-)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe
Komentarze