Nutella śliwkowa
autor: Brydzia_,
kategoria: inne desery , dodano:
2010-08-27
Składniki:
- śliwki [3 kg]
- cukier [1 kg]
- cukier waniliowy [2 op.]
- kakao [100 g] (gorzkiego)
Przygotowanie:
Śliwki oddzielić od pestek. Dodać cukier i gotować ok 2 godz. Dodać cukry waniliowe i kakao. Gotować jeszcze 10min.
Po dodaniu kakao masa zgęstnieje.
Gorącą masę wyłożyć do słoików i postawić wieczkami do dołu.
Ewentualnie można pasteryzować 10min.
Świetnie nadaje się na pieczywo lub do deserów.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: truskawki w czekoladzie
Komentarze
ale tak sie zastanawiam czy skrórki ze śliwek nie przeszkadzają?
skórki nie przeszkadzają, robiłam ale zdecydowałam się zmiksować śliwki przed dodaniem kakao.