Jabłka do potraw z drobiu
autor: ewelline,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2010-08-27
Składniki:
- jabłka (na oko ok 4-5 szt)
- woda [1 l]
- cukier [35 dag]
- sól [0.5 łyżeczki]
- kwasek cytrynowy [1 łyżeczka] (z czubkiem)
- goździki
- pieprz czarny (ziarnisty)
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Przepis na 2 litrowe słoiki.
Zalewa:
- 1 l wody
- 35 dag cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka kwasku cytrynowego z czubkiem
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jabłka poukładać w słoikach, dodać przyprawy.
Na jeden litrowy słoik: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu.
Ugotować zalewę i zalać nią owoce. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok 20-25min.
Polecany film:
Ryż z jabłkiem
Komentarze
Wstaw jakiś przepis z zastosowaniem tego specyfiku