Składniki:
- jajka [4 szt.]
- mąka tortowa [4 łyżki]
- cukier [4 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- owoce sezonowe [200 g]
- śmietana kremówka [200 ml]
- cukier [3 łyżki] (do smaku)
- malibu [5 łyżek]
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższym biegu na sztywno, nadal miksując dodajemy 4 łyżki cukru i po chwili żółtka. Masę ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy powoli mąkę.
Pieczenie:
Masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut.
Bita śmietana:
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Warto dodać śmietanfix wtedy śmietana na pewno się ubije, a ciasto przetrwa trudy trzymania w cieple.
Biszkopt skrapiamy malibu (można użyć innego alkoholu, np. wódki rozcieńczonej sokiem), smarujemy bitą śmietaną i na wierzch wykładamy owoce sezonowe (zimą mogą to być brzoskwinie z puszki).
Na pierwszym zdjęciu widać tort dodatkowo polany glazurą (coś w rodzaju bezbarwnego kisielu), aby owoce nie przesychały jak tort będzie przebywał na dworze w upale.
Ten sam tort można wykonać w wersji tradycyjnej czyli robiąc biszkopt z 6 jaj w tortownicy i tnąc go na 3 warstwy.
Należy wtedy użyć 400 ml śmietany i więcej owoców. 2/3 bitej śmietany wymieszać z 2/3 owoców i użyć masy do przełożenia biszkoptu. Czystą bitą śmietaną wysmarować po wierzchu tort i przyozdobić resztą owoców.
Na kolejnych zdjęciach widać tort z tego samego przepisu z 21 jaj pieczony w trzech turach w formie do placków. Oczywiście zastosowałam tu znacznie więcej bitej śmietany i owoców.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort truskawkowy
Komentarze