Składniki:
- seler [1 szt.]
- jabłka [1 szt.] (kwaskowe)
- śmietana [0.5 szklanki] (18%)
- cytryna [1 szt.]
- orzechy włoskie (8-10 sztuk)
- cukier (do smaku)
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Sałatka o specyficznym smaku, nie każdemu może odpowiadać. Ja ją jednak uwielbiam mimo, że jakoś szczególnie nie szaleje na punkcie selera.
Sałatka przed podaniem powinna poleżeć conajmniej 2 h w lodówce aby składniki dobrze się "przegryzły" :)
Przygotowanie:
Najpierw wyciśnij sok z cytryny.
Seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (duże oczka). Zaraz po starciu polej seler częściom soku z cytryny. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce także na dużych oczkach. Dodaj śmietanę. Orzechy pokrusz i dodaj do reszty składników. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Jeśli sałatka jest za słona dodaj trochę cukru.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem
Komentarze
Świetnie smakowała z rybą. Polecam!