Ziemniaczane purée z cebulką
Składniki:
- ziemniaki [8 szt.] (ja daję średniej wielkości,ale ilość wg.potrzeby)
- cebula [1 szt.] (wieksza)
- mleko [100 ml] (ilość zależy od konsystencji ziemniaków)
- masło (niekoniecznie)
- olej (do podsmazenia cebuli)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- cebula smażona (przyprawa) [3 łyżki] (tj. prażona, ilośc wg upodobań)
Przygotowanie:
Kolejny patent na to,aby zmienić zwykłe pyry w cośs innego :D.
Pewnie nie jedna osoba zna ten smak i robiła lub robi w domu, ale na Smacznym jeszcze nie widziałam takiego przepisu, więc postanowiłam dodać :)
Obieramy, myjemy i można przeciąć ziemniaki na 4 części.
Gotujemy z dodatkiem 1 łyżeczki soli (ja tak robię) tradycyjnie, aż będą miękkie.
Bierzemy praskę i robimy purée.
Na patelni rozgrzwamy ok.1 łyżki oleju i cebulę dorobno ! Pokrojoną podsmażamy. Dodajemy do niej sól i pieprz,mieszamy i zdejmujemy z palnika jak będzie szklista.
Cebulę dodajemy do ziemniaków i razem gnieciemy.
Dodajemy mleko (ilość zależy od rodzaju ziemniaków) i gnieciemy dalej.
Na koniec dodajemy pieprz i sól wg smaku i ja daję 3 łyżki cebulki prażonej.
* Przepis na cebulkę prażoną znajdziecie tutaj --> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2558
Można oczywiście kupić :D
Dodaję ją po łyżce i smakuję czy już mi starczy czy też nie :).
Jak ktoś jeszcze ma mało to może dodać masełko. Ja tego jednak nie robię, bo mleko wystarczy wg mnie w zupełności ;)
Polecany film:
Kasia Bem - zielony koktajl
Komentarze
Wiele razy jadłam je zrobione w taki sposób, choć nie posypuję prażoną cebulką, a po prostu podsmażoną
Ah i masełko jest konieczne u mnie
5* za prawdziwe zdjęcia i opis przygotowania - dla laików będzie jak znalazł!
Bardzo smaczne.
Dobra alternatywa dla oszczędzającego studenta.