Tiramisu
Składniki:
- serek mascarpone [500 g]
- cukier puder [200 g]
- jajka [4 szt.]
- biszkopty [30 szt.]
- kawa [1 szklanka] (powinna byc bardzo mocna)
- koniak [50 ml]
- kakao [3 łyżki] (w proszku)
Przygotowanie:
Porcja przeznaczona jest dla sześciu osób. Przygotowanie 30 minut, chłodzenie 2 godziny.
W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na lekki krem. Kilkoma porcjami dodać mascarpone i powoli mieszając połączyć z kremem.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać krem, po czym szybko, ale bardzo delikatnie zmieszać masę z dołu do góry, tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do kawy kieliszek koniaku. Zamieszać.
Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem. Biszkopty obficie przełożyć kremem i posypać (przez sitko) sproszkowanym kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być krem, posypany przesianym kakao.
Chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Podawać w naczyniu, w którym było przygotowane.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z cytrusów
Komentarze
A, i ja do kawy dodałam rum