Składniki:
- mÄ…ka tortowa [400 g]
- drożdże [30 g]
- oliwa z oliwek [4 łyżki]
- woda
- mleko
- sól (pół lub płaska łyżeczka)
- cukier (pół lub płaska łyżeczka)
- pieprz [1 szczypta]
- majonez [3 łyżki]
- szynka [5 plastrów]
- papryka [1 szt.]
- pieczarki [30 dag]
- cebula [3 szt.]
- ser żółty [25 dag]
- kukurydza konserwowa [1 ] (puszka)
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą ciepłego mleka (2/3 szklanki mleka i wody połączonych razem, mi wyszło po 9 łyżek z każdego) oraz cukier i wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować i przełożyć do blaszki. Na ciasto dać majonez (Napisałam, że 3 łyżki, ale ilość może być dowolna, najlepiej dać troszkę na brzegi, wtedy będzie smaczniejsze (; ).
Pokrojone pieczarki podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić przyprawami i podusić na średnim ogniu. Pieczarki dać na ciasto i udekorować dowolnymi składnikami, np: papryką, kukurydzą i szynką. Na koniec na pizzę kładziemy ser żółty lub mozzarellę.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 20 minut.
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl- Pizza na cieście bezglutenowym
Komentarze