Sałatka z jajkiem i kiełbasą
Składniki:
- sałata lodowa (4 liście)
- ser żółty [4 plastry] (grube)
- kiełbasa [8 plastrów] (grube, koniecznie WĘDZONA JAŁOWCOWA)
- majonez
- sól
- pieprz
- bazylia [1 łyżeczka] (+ pare listków świeżej)
- jajka [4 szt.] (na twardo)
Przygotowanie:
Sałatę podrzeć na małe kawałki, ser, kiełbasę i jajka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonezu (nie podaję ile bo ktoś lubi więcej kto inny mniej) i bazylii (świeżą posiekać), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Używam wędzonej kiełbasy jałowcowej bo jest bardzo wyrazista w smaku i nadaje charakter tej sałatce, przy czym jest sucha niczym krakowska.
Jeśli nie mam pod ręką jałowcowej używam kabanosów.
Sałatka świetnie nadaje się do pracy jeśli ktoś ma lodówkę (w obawie o majonez...).
Wystarcza mi na 2-3 posiłki.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem
Komentarze