Sałatka tortellini
Składniki:
- makaron [1 op.] (tortellini z szynką)
- papryka czerwona [1 szt.] (duża lub 2 mniejsze)
- fasola czerwona [0.5 op.] (w puszce)
- ser żółty [100 g] (ilość orientacyjna-używamy do zagęszczenia sałatki)
- ogórek zielony [0.25 szt.]
- ogórek konserwowy [2 szt.]
- jajka [2 szt.]
- sos czosnkowy [1 op.] (wg mnie najlepszy jest Helmans)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- pomidory [0.5 szt.] (to tylko do smaku, ale można dodać w całości jeśli jest mały)
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy wg przepisu najlepiej w dobrze osolonej wodzie (potem nie solę już sałatki).
Jajka gotujemy na twardo. W między czasie kroimy w kostkę paprykę, pomidora, ogórki (zielonego nie za dużo, bo puści wodę i sałatka zacznie pływać na drugi dzień), dodajemy mniej więcej pół puszki fasolki. Następnie kroimy nieco ostudzone jajka, dodajemy letni makaron i zalewamy odrobiną sosu i mieszamy żeby makaron się nie zlepiał.
Ser należy zetrzeć na tarce (trochę na drobnych i trochę na grubych oczkach). Do sałatki dodajemy resztę sosu i starty ser-tak aby całość nie pływała w sosie ale też nie była zbyt gęsta. Sos się jeszcze wchłonie w sałatkę. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobinę czarnym.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze sałatki może wcisnąć 3-5 ząbków czosnku.
Najlepiej smakuje w dniu kiedy ją się zrobi :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z cytrusów
Komentarze