Szarlotka pod bezowÄ… pierzynkÄ…
Składniki:
- mÄ…ka pszenna [500 g]
- masło [200 g]
- jajka [5 szt.] (oddzielnie białka i żółtka)
- cukier puder [5 łyżek]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- jabłka [2 kg] (można oczywiście mniej - według uznania, najważniejsze by jabłka były kwaśne)
- cukier [750 g]
- bułka tarta [2 łyżki]
- cukier trzcinowy [2 łyżki]
- cynamon
- goździki
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, masła, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Na patelni w 1 łyżeczce wody rozpuścić cukier trzcinowy, dodać cynamon i goździki a następnie wrzucić jabłka i dokładnie wymieszać - nie dusić !!!
Nie jest to zabieg konieczny ale rozgrzane przyprawy dają jabłuszkom niezwykły aromat i smak.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Ciasto włożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąc z piekarnika posypać bułką tartą (ewentualnie kaszą manną), wyłożyć jabłuszka i posmarować pianą z białek.
Piec ok.40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Smacznego:)
Polecany film:
Batida na święta!
Komentarze
jak tylko kupie 2kg jabłek to odrazu go zrobie ;p
dodaJE DO ULUBIONYCH OCZYWISCIE ;d
polecam spróbować, niebo w gębie