rurki ze szpinakiem
Składniki:
- ser twarogowy [20 dag]
- szpinak [50 dag]
- ser parmezan [10 dag] (starty)
- makaron [25 dag] (rigatoni)
- mąka [2 łyżki]
- masło [4 łyżki]
- mleko [1 szklanka]
- przyprawa do spaghetti bolognese
- jajka [2 szt.]
- sól
Przygotowanie:
1.rozgrzewamy 2 łyżki masła wrzucamy rozdrobniony szpinak na patelnie i szybko podsmażamy.
2.Twaróg rozgniatamy dodajemy szpinak połowę parmezanu,ugotowane i posiekane jajka mieszamy doprawiamy do smaku .
3.makaron lekko obgotujemy odcedzamy i napełniamy przygotowanym wcześniej farszem
4.stapiamy resztę masła w rondelku wsypujemy mąkę i lekko zasmażamy mieszając wlewamy mleko (jeśli ktoś chce może być też odrobina wytrawnego białego wina) gotujemy na małym ogniuaż sos zgęstnieje.wtedy go przyprawiamy
5. Naczynie natłuszczamy polewamy 1/2 sosu układamy rurki polewamy resztą sosu sypiemy resztą parmezanu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180st.C. na 30 min
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze