Składniki:
- filet z kurczaka [20 dag]
- por [20 dag]
- soczewica [10 dag] (czerwonej)
- bulion [750 ml] (drobiowy)
- śmietana [125 ml] (30%)
- mąka ziemniaczana [1 łyżeczka]
- olej [2 łyżki]
- sól
- curry [1 łyżka]
Przygotowanie:
1.myjemy filety z piersi kurczaka ,wycieramy do sucha a następnie kroimy w kostkę
pory nacinamy wzdłuż,starannie oczyszczamy,płuczemy, po czym tniemy na ukośne duże kawałki
2.Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim mięso
dokładamy pory, smażymy jeszcze jakieś 2-3 minuty.
solimy i dodajemy curry mieszając
dodajemy soczewicę bulion
czekamy aż całość zacznie wrzeć wtedy zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem jakieś 10 minutek.
3.śmietankę łączymy z mąką mieszamy i wlewamy do gulaszu przed końcem gotowania
Do takiego gulaszu można zaserwować chrupiące bagietki z masłem i czosnkiem
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz
Komentarze