Składniki:
- jajka [1 szt.]
- mleko [300 g] (minus waga jajka)
- margaryna [2 łyżki]
- sól [1.5 łyżeczki]
- cukier [2 łyżki]
- siemię lniane [40 g]
- dynia [30 g] (pestek)
- rodzynki [30 g]
- orzechy laskowe [30 g]
- orzechy włoskie [30 g]
- mąka razowa [100 g]
- mąka pszenna [300 g]
- drożdże [2 łyżeczki] (suszone)
Przygotowanie:
Pieczenie w automacie: pierwszy program, waga 1 kg.
Wbić jajko dolać mleko aby w sumie było 300 gram, dodać margarynę (można zastąpić innym tłuszczem: smalcem, oliwą), cukier, sól. Wsypać ziarna w sumie powinno być 160 gram, ja czasem daję słonecznik zamiast pestek dyni. Wsypać mąkę (gdy chcemy piec z timerem to przykryć równomiernie mąką tak aby drożdże nie stykały się z płynami). Wsypać na wierzch drożdże.
Pieczenie w piekarniku
Mleko podgrzać aby było letnie, wsypać cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Odstawić na minimum 10 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.
Pozostałe składniki wsypać do miski (jajko i tłuszcz najlepiej podgrzać aby było letnie). Wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić je następnie aż do podwojenia objętości masy.
Chleb piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni aby skórka zrobiła się rumiana.
Polecany film:
Akademia Smaku Boscha - chlebem i solą
Komentarze