Szarlotka delicja
autor: zuzanna731,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2010-09-02
Składniki:
- mąka [3 szklanki]
- margaryna [1 kostka]
- cukier [0.5 szklanki]
- ser biały [0.5 kg]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [3 ]
- budyń [1 ]
- margaryna [1 łyżka]
- jabłka [1 kg]
- galaretka [1 ]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- jajka [1 szt.] (całe)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- aromat waniliowy do ciast
Przygotowanie:
Ciasto:
Maka + 1margaryna + 2zółtka + 1jajo cale + pół szkl. cukru + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy dzielimy na trzy czesci i pieczemy placki. Ja dodaje jeszcze łyżke śmietany ciasto wychodzi lepsze bardziej kruche.
Masa serowa:
ser przekrecić przez maszynkę utrzeć z cukrem i jajkami zagotować. Dodać budyń rozmieszany w 1/2 szkl mleka i dodać łyżkę margaryny.
Masa jabłkowa:
1Kg jabłek rozsmażyć lub dać jabłka ze słoika (ja daje 2 słoiki duże) dodać galaretkę wisniowa i gotować aż się galaretka rozpuści.
Przekładać: placek+masa serowa+placek+masa jablkowa+placek+polewa
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze