Racuchy na zsiadłym mleku
Składniki:
- mąka [300 g]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka] (płaska)
- jajka [2 szt.]
- cukier puder [50 g]
- olej (do smażenia)
- mleko [1 op.] (zsiadłe, 370 g)
Przygotowanie:
Zsiadłe mleko możecie zrobić sami jeśli ktoś potrafi, jeśli nie można je kupić np w Biedronce.
Do miski wlewamy mleko, dorzucamy jajka i miksujemy, dodajemy porcjami przesianą mąkę oraz sodę cały czas miksując. Na końcu dodajemy cukier puder. Ciasto ma wyjść dość gęste.
Na patelni rozgrzewamy olej, nie musi go być za dużo, racuchy nie muszą być całe zamoczone w tłuszczu.
Łyżką nakładamy małe porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoto na niewielkim ogniu.
Pierwsze racuchy pomogą Wam dojść do wprawy gdyż czasem ciasta naleje się za dużo i przy przewracaniu może się rozlać na boki :)
Zazwyczaj na patelni smażę po 2-3 placki by mieć nad nimi kontrolę :)
Podawać ciepłe lub zimne z czym nam się podoba, tj. z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem, owocami, czekoladą.
Same w sobie nie są zbyt słodkie dlatego super pasują do wszelkich konfitur.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka piaskowa
Komentarze
aż mi zaczęły ślinianki pracować !!!
u mnie w domu często robiło się jeszcze wariację z jabłkami - kwaskowate jabłko kroiło się w cieniutkie plasterki ( o kształcie półksiężyca ) i wrzucało do ciasta....
inna rodzinna wersja zakładała dżem wiśniowy zamiast cukru pudru...
tak czy owak, danie jest doskonałym obiadem dla niejadków lub deserem dla łasuchów.
gwiazdki za:
* przypomnienie smaków z dzieciństwa
*jasny przepis
* zdjęcia przyprawiające o burczenie w żołądku
ps. już wiem co zrobię jutro n obiad
Podaję je na obiad lub jako deser, z konfiturami.
Polecam!!
smakowite zdjecia
i ten smak...niestety troche zapomniany
wiec nic innego jak 5*
Osobiście nie przepadam za ciastem drożdżowym w jakiejkolwiek formie, a te placki chętnie wsuwam na śniadanie w nieprzyzwoitych wręcz ilościach. Do tego są proste w przygotowaniu - zwykle robi je mój mężczyzna, a ja tylko smaruję konfiturami i wsuwam...